Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą jemy na ogół w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale również wyborna przekąska
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowy, a zarazem trochę słodki aromat sprawia, że perfekcyjnie stapia się on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, pozostali wolą w nim jajko, kawałki kiełbasy i ziemniaki. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, lecz również wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego krokiecika z grzybami lub bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.
Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także sporo żelaza, dlatego zaleca się go anemikom. Tymczasem ze względu na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie lub kup
Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego troszkę cukru, aby podbić naturalną słodycz buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaśny posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie ma więcej zdrowych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]