Jeśli chcesz kupić ekologiczną kapustę kiszoną, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Dlaczego należy spożywać kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na długie magazynowanie pożywienia. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi czas. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne minerały czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż współcześnie. A wypada podkreślić, iż w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B1, B6, B9). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, magnezu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, zatem zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.
Kiszona kapusta – w pierogach oraz w surówkach
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako bazowy element potraw, jak i jako przystawka do nich. Nieprzetworzoną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z cebulką lub marchwią, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także produkt, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica bądź bigos.
Zasadniczo każda babcia posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie nieczęsto kisi się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich i dużych woreczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]