Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Dowiedz się więcej o soli kłodawskiej.

Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu warto ich używać w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (do 6 g dziennie) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy selen, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, magnezu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, a więc pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]