Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Więcej o kiszonym soku z buraka na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Kwaszonki wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się też ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która teraz często dostępna jest na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin i żelaza

Zapewne każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednak bardzo zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, A, C oraz E, jak również rozmaite minerały, jak wapń, magnez i żelazo. Wielu ludzi ma trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy spożywać go cyklicznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie warto przesadzać – wystarczy pić nie więcej niż 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu we krwi, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź schorzenia nerek, a także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie albo zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki powinno się przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]