Znajdź sok z kiszonych buraków na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – czemu powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają poradzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one też osłonę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]